Japanse nieuwe raket stort neer na motorstoring, een klap voor ruimteambities

japanse nieuwe raket stort neer na motorstoring, een klap voor ruimteambities

japanse nieuwe raket stort neer na motorstoring, een klap voor ruimteambities

De nieuwe raket van Japan op middelhoge hoogte mislukte dinsdag tijdens zijn eerste ruimtevlucht nadat de motor van de tweede trap van de lancering niet ontstak zoals gepland, een klap voor zijn inspanningen om de kosten van toegang tot de ruimte te verlagen en te concurreren met Elon Musk’s SpaceX.

De 57 meter lange H3-raket vertrok zonder problemen vanaf de Tanegashima Spaceport, zo liet Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) in een live-uitzending zien.

Maar nadat hij de ruimte had bereikt, kon de motor van de tweede trap van de raket niet ontsteken, waardoor missiebeambten gedwongen werden het voertuig handmatig te vernietigen.

“Er werd vastgesteld dat de raket zijn missie niet kon voltooien, dus werd er een vernietigingsteam uitgezonden”, zei een commentator van JAXA tijdens de lanceringsuitzending. “Dus wat is er gebeurd? Dat is iets dat we zullen moeten onderzoeken terwijl we naar alle gegevens kijken.”

De mislukte poging werd vorige maand afgeblazen.

“In tegenstelling tot de eerdere annuleringen en vertragingen, was het deze keer een complete mislukking”, zegt Hirotaka Watanabe, een professor aan de Universiteit van Osaka die gespecialiseerd is in ruimtevaartbeleid.

“Dit zal ernstige gevolgen hebben voor het toekomstige ruimtevaartbeleid, de ruimtevaartindustrie en het technologische concurrentievermogen van Japan”, voegde hij eraan toe.

Japans eerste nieuwe raket in drie decennia was de ALOS-3 rampenbestrijdingssatelliet voor grondobservatie, die ook een experimentele infraroodsensor aan boord had om Noord-Koreaanse lanceringen van ballistische raketten te detecteren.