China zegt dat Amerikaanse relatie is afgeweken van rationeel pad, waarschuwt voor conflict als het ‘niet op de rem trapt’

china zegt dat amerikaanse relatie is afgeweken van rationeel pad, waarschuwt voor conflict als het 'niet op de rem trapt'

china zegt dat amerikaanse relatie is afgeweken van rationeel pad, waarschuwt voor conflict als het 'niet op de rem trapt'

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van China, Qin Gang, zei dat de betrekkingen met de VS van een rationeel pad waren afgeweken en waarschuwde dat er een conflict zou kunnen uitbreken als de VS niet “op de rem trappen”.

Qin, die tot voor kort China’s ambassadeur in de Verenigde Staten was, zei dat China “een sterke en stabiele relatie met de Verenigde Staten zou nastreven”.

Maar hij zei dat de oproep van de regering-Biden “om vangrails te plaatsen en geen conflict te zoeken, simpelweg betekent dat China niet met woorden of daden moet reageren op een aanval.”

“Het is onmogelijk,” zei Qin.

“Als de VS niet op de rem trappen maar op het verkeerde pad doorgaan, zullen geen vangrails kunnen voorkomen dat het ontspoort, en zullen er zeker conflicten en confrontaties volgen”, zei hij.

Qin sprak op zijn eerste persconferentie sinds hij minister van Buitenlandse Zaken werd. Wat Taiwan betreft, herhaalde hij dat de kwestie een interne aangelegenheid van China is. Peking beschouwt het democratisch zelfbesturende eiland als deel van zijn grondgebied.

Qin zei dat de kwestie Taiwan de eerste rode lijn is in de betrekkingen tussen de VS en China die niet kan worden overschreden.

“De Verenigde Staten werkten op basis van een vermoeden van schuld”, zei hij, verwijzend naar het luchtballonincident van vorige maand. Qin herhaalde het standpunt van China dat het voertuig onbemand was en werd beïnvloed door troepen waarover Peking geen controle had.

“Het resultaat is dat het beleid van de VS en China volledig is afgeweken van een rationele en redelijke richting”, zei Qin.

Qin presenteerde dinsdag ook de betrekkingen van Peking met Moskou als model voor de betrekkingen met andere landen.

Volgens hem moeten “grote landen” nadenken of ze op zoek zijn naar “exclusieve politieke blokken” of “vriendschap bevorderen”.

Qin zei dat de Chinees-Russische betrekkingen voor geen enkel land een bedreiging vormen en door geen enkel derde land worden verstoord.

“Hoe onstabieler de wereld, hoe noodzakelijker het voor China en Rusland is om voortdurend betrekkingen te ontwikkelen”, zei Qin in een officiële Engelse vertaling.

In oktober werd Qin ook benoemd tot lid van het Centraal Comité van de partij tijdens de herschikking van de regerende Chinese Communistische Partij.