Bij een heftige treinbotsing in Griekenland zijn 26 mensen omgekomen en zeker 85 gewond

bij een heftige treinbotsing in griekenland zijn 26 mensen omgekomen en zeker 85 gewond

bij een heftige treinbotsing in griekenland zijn 26 mensen omgekomen en zeker 85 gewond

Bij een botsing van een passagierstrein met een tegemoetkomende goederentrein in Noord-Griekenland zijn begin woensdag 26 mensen om het leven gekomen en minstens 85 gewond geraakt, aldus de brandweer.

Verschillende auto’s ontspoorden en ten minste drie vlogen in brand na de botsing nabij Tempe, ongeveer 380 kilometer (235 mijl) ten noorden van Athene. Ziekenhuisfunctionarissen in de nabijgelegen stad Larissa zeiden dat minstens 25 mensen ernstig gewond zijn geraakt.

“Het evacuatieproces vindt plaats onder zeer moeilijke omstandigheden vanwege een grote botsing tussen twee treinen”, zegt brandweerwoordvoerder Vassilis Varthakoyiannis.

Ziekenhuizen in de omgeving die slachtoffers van brandwonden behandelden, werden gewaarschuwd en tientallen ambulances reageerden, zei hij.

Reddingswerkers, met koplampen aan, werkten in dikke rook en trokken stukken verminkt metaal uit treinwagons om te zoeken naar mensen die vastzaten.

De lichtgewonde of niet-gewonde passagiers werden per bus naar Thessaloniki gebracht, 130 kilometer ten noorden van het incident. Toen de politie arriveerde, riepen ze hun namen om alle vermiste personen op te sporen.

Een overlevende tiener, die zijn naam niet noemde, vertelde Griekse verslaggevers nadat hij uit een van de bussen stapte dat hij krachtig remde en vonken zag voor de crash, voordat deze plotseling tot stilstand kwam.

‘Ons rijtuig is niet ontspoord, maar die voor ons zijn vernield’, zei hij zichtbaar geschokt.

Hij voegde eraan toe dat de eerste auto in brand vloog en dat hij de ruit van zijn auto met een tas insloeg, de vierde en vluchtte.

In commentaren op de staatstelevisie beschreef Costas Agorastos, de regionale gouverneur van Thessalië, de botsing als “zeer krachtig” en zei dat het een “verschrikkelijke nacht” was.

“De voorkant van de trein is vernield… We krijgen kranen en speciale hijsapparatuur om het puin te verwijderen en de wagons op te tillen. Rond de plaats van het ongeval ligt puin.”

Het leger is ingeschakeld om te helpen, zeiden ambtenaren.

Spoorwegmaatschappij Hellenic Train zei dat er ongeveer 350 passagiers aan boord waren van de passagierstrein in noordelijke richting van Athene naar Thessaloniki toen de botsing plaatsvond.