Migrantenschip loopt stuk voor de kust van Italië; tientallen doden, 80 overleven

migrantenschip loopt stuk voor de kust van italië; tientallen doden, 80 overleven

migrantenschip loopt stuk voor de kust van italië; tientallen doden, 80 overleven

Ten minste 45 migranten zijn omgekomen toen hun houten boot zondag voor zonsopgang aan de grond liep op rotsachtige riffen en kapseisde in Zuid-Italië, aldus de Italiaanse kustwacht en VN-agentschappen. Overlevenden zeiden dat er mogelijk nog tientallen mensen vermist worden op het schip dat Turkije verliet.

De Italiaanse kustwacht zei dat minstens 80 mensen levend zijn gevonden, “van wie sommigen erin slaagden de kust te bereiken na de schipbreuk”.

Exacte aantallen waren moeilijk vast te stellen. Een verslaggever van de Italiaanse staatsomroep RAI, die op het strand bij het wrak stond, citeerde de lokale autoriteiten die zeiden dat 60 lichamen waren geborgen. Met zijn voet wees hij naar een reddingsboot met het opschrift Smyrna, de Turkse havenstad ook wel bekend als Izmir.

Ambtenaren meldden dat de met stof bedekte lichamen naar het sportstadion in de dichtstbijzijnde stad Crotone waren gebracht.

Volgens een gezamenlijke verklaring van twee VN-agentschappen, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN en de Internationale Organisatie voor Migratie, zouden meer dan 170 migranten aan boord zijn geweest, onder verwijzing naar verslagen van overlevenden.

Onder de passagiers bevonden zich “kinderen en hele gezinnen”, aldus een VN-verklaring, en de meeste passagiers kwamen uit Afghanistan, Pakistan en Somalië.

De boot kwam in aanvaring met riffen in ruwe zee veroorzaakt door harde wind. Een deel van het wrak kwam terecht op een stuk strand langs de Ionische kust van Calabrië, waar felblauwe houtscherven als luciferhoutjes over het zand strooiden.

“Alle overlevenden zijn volwassenen”, zegt Rode Kruis-vrijwilliger Ignazio Mangione. “Helaas behoren alle kinderen tot de vermisten of zijn ze dood aangetroffen op het strand.” dood

In het dorp Steccato di Cutro citeerde de staatstelevisie overlevenden die zeiden dat het schip vijf dagen eerder uit Turkije was vertrokken.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni zei dat de migranten in een 20 meter lange boot waren gepropt.

De Italiaanse autoriteiten zeiden dat er zondag een reddingsoperatie aan de gang was, waarbij een helikopter en een politievliegtuig betrokken waren, evenals schepen van de staatsbrandweer, de kustwacht en de grenspolitie. Lokale vissers sloten zich ook aan bij de zoektocht naar overlevenden.

Een paar brandweermannen vochten tegen windvlagen en golven van enkele meters hoog die op het strand neerstortten toen ze het lichaam aan land brachten.

Een plaatselijke priester zei dat hij de lichamen zegende terwijl ze nog op het strand lagen.

De staatstelevisie van Rai meldde dat een overlevende was vastgehouden voor ondervraging.

Sommige overlevenden probeerden warm te blijven door zich in dekens en dekens te wikkelen. Ze werden per bus naar een tijdelijk onderkomen gebracht. De staatstelevisie meldde dat 22 overlevenden voor behandeling naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Paus Franciscus vertelde de gelovigen op het Sint-Pietersplein dat hij geschokt was door het nieuws. “Ik bid voor elk van hen, voor de vermiste en andere overlevende migranten.” De paus voegde eraan toe dat hij ook bidt voor de redders “en voor degenen die de migranten verwelkomen”.

“Het is een enorme tragedie”, zei de burgemeester van Crotone, Vincenzo Voce, tegen de RAI-staatstelevisie. “De stad zal uit solidariteit plaatsen op de begraafplaats vinden”, zei V. Voce.

Volgens de gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in 2022 Ongeveer 105.000 migranten kwamen aan op de Italiaanse kust, ongeveer 38.000 meer dan in 2021.

Volgens de VN waren aankomsten vanaf de Turkse route goed voor 15% van het totale aantal, waarvan bijna de helft op de vlucht was voor Afghanistan.

In een verklaring van het kabinet van de premier op zondag sprak Meloni “zijn diepe verdriet uit over de vele levens die door mensenhandelaars zijn geëist”.

“Het is onmenselijk om de levens van mannen, vrouwen en kinderen in te ruilen voor de ‘prijs’ van een ticket dat ze hebben betaald in de valse hoop op een veilige reis”, zei Meloni, een extreemrechtse leider wiens regerende bondgenoten de anti-migrantenbeweging zijn. Liga partij.

Ze heeft gezworen hard op te treden tegen vertrek georganiseerd door mensensmokkelaars en druk uit te oefenen op andere leiders van de Europese Unie om Italië te helpen haar te zoeken.

Maar oppositiepartijen wezen op de tragedie van zondag als bewijs dat het migratiebeleid van Italië zeer gebrekkig was.

“Alleen de smokkelaars veroordelen, zoals centrumrechts nu doet, is hypocriet”, zei parlementariër Laura Ferrara van de populistische Vijfsterrenbeweging.

“De waarheid is dat de EU vandaag geen effectieve alternatieven biedt voor degenen die gedwongen worden hun land van herkomst te verlaten”, zei Ferrara in een verklaring.

Naast de route vanuit Turkije, doorkruist een andere door mensen bediende route de centrale Middellandse Zee vanaf de kust van Libië, waar migranten vaak maandenlang wrede detentieomstandigheden ondergaan voordat ze aan boord van rubberboten of verouderde houten vissersboten naar de kusten van Italië mogen gaan. De route wordt beschouwd als een van de dodelijkste.

Een andere zware zeiltocht begint voor de kust van Tunesië, waarbij veel van die boten het Zuid-Italiaanse eiland Lampedusa of de stranden van Sardinië bereiken, vaak zonder reddingsacties.

De regering van Meloni heeft zich erop gericht het voor humanitaire schepen moeilijker te maken om meerdere reddingsacties uit te voeren in het centrale Middellandse Zeegebied door hen ontschepingshavens toe te wijzen langs de noordelijke kusten van Italië, wat betekent dat schepen meer tijd nodig hebben om terug te keren naar zee nadat ze geredde mensen, vaak honderden migranten, hebben opgepikt. , veilig aan wal.

Humanitaire organisaties betreurden dat het harde optreden ook beval dat liefdadigheidsschepen na de eerste reddingsoperatie niet op zee moesten blijven in afwachting van andere reddingen, maar onmiddellijk naar hun aangewezen veilige haven moesten varen. Overtreders riskeren zware boetes en inbeslagname van de reddingsboot.

De Italiaanse president Sergio Mattarella riep de Europese Unie op om “eindelijk concrete verantwoordelijkheid te nemen voor het beheersen van het fenomeen migratie en het wegnemen van mensenhandelaren”. om gevaarlijke reizen over zee te wagen op weg naar een beter leven.

Italië klaagt al jaren bitter dat andere EU-landen aarzelen om een ​​deel van de nieuwkomers te accepteren, van wie velen op zoek zijn naar familie of werk in Noord-Europa.