Een op planten gebaseerde zalm-startup speelt in op de groeiende belangstelling voor nep-zeevruchten

een op planten gebaseerde zalm startup speelt in op de groeiende belangstelling voor nep zeevruchten

een op planten gebaseerde zalm startup speelt in op de groeiende belangstelling voor nep zeevruchten

Terwijl de plantaardige burgeroorlogen al enkele jaren aan de gang zijn, begint plantaardige vis pas vorm te krijgen. Maar dat gaat veranderen nu nieuwkomers de kunstmatige visvoorraad betreden en investeerders zich haasten om ze te financieren.

Volgens fishfarmingexpert.com bedroegen de investeringen in plantaardige, gefermenteerde of celgebaseerde nepvis in de VS alleen al in de eerste helft van vorig jaar $ 178,2 miljoen. experts voorspellen dat de sector de komende tien jaar een omzet van $ 1,6 miljard zou kunnen worden naarmate meer milieubewuste consumenten op zoek gaan naar alternatieven voor zeevruchten.

Gebaseerd op 2021 Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Nature produceert het slepen van de oceaan en het slepen van vissen over de oceaanbodem evenveel koolstofdioxide als reizen per vliegtuig. Overbevissing van wilde zalm brengt deze soort in gevaar.

Naarmate de vraag naar alternatieve zeevruchten groeit, nemen ook namen als Plantish, Sophie’s Kitchen, Gardein, Good Catch en de in Toronto gevestigde startup New School Foods toe, die gespecialiseerd is in plantaardige zalm.

“We hebben de afgelopen 2-3 jaar besteed aan het ontwikkelen van deze gloednieuwe technologie waarmee we spiervezels kunnen maken van alleen planten en deze vervolgens kunnen combineren tot grotere structuren, zoals stukjes heel vlees”, zegt mede-oprichter en CEO Chris Bryson. Nieuwe schoolmaaltijden.

Het bedrijf zegt dat het “eruitziet, kookt, smaakt en schaalt als gewone vis.” We kunnen het niet bevestigen omdat het nog niet te koop is. Maar in tegenstelling tot de meeste plantaardige vleesproducten, die vooraf worden bereid, gemalen en vaak tot pasteitjes of nuggets worden gevormd, zijn ze heel en rauw.

“Je kunt het dan in je keuken koken en zien hoe het van rauw naar gekookt gaat, in tegenstelling tot veel vleesalternatieven die tegenwoordig beschikbaar zijn,” voegde Bryson eraan toe.

Zogenaamde zalm bevat plantaardige en aquatische ingrediënten, waaronder oceaanalgen, erwten- en soja-eiwitten en omega-rijke oliën zoals zeewier, vlas en hennepolie. Beleggers hopen dat het in de smaak zal vallen bij degenen die al plantaardig vlees kopen.

New School wordt eerst gelanceerd in restaurants, aangezien ongeveer 70% van de visconsumptie in restaurants plaatsvindt. Bryson zei dat het werken met chef-koks ook zal helpen bij het verfijnen van de smaak en bereiding van het product voordat het in de schappen van de supermarkt komt.

“Als plantaardige vis-, schaal- en schelpdierproducten zelfs maar een penetratiegraad van 1-2% kunnen bereiken in Noord-Amerika en Europa, hebben we het echt over een miljardenmarkt die momenteel zeer weinig concurrenten heeft”, zegt Nick Cooney, managing partner. Lever VC, een investeringsfonds gericht op alternatieve eiwitbedrijven.

Cooney zelf was een vroege investeerder in Beyond Meat. Hij merkte op dat in tegenstelling tot nepvlees, dat over het algemeen duurder is dan het echte vlees, nepvis goedkoper kan zijn voor consumenten omdat de prijs van echte vis omhooggeschoten is.

“En zeker dat uitgaven een grote invloed hebben op het consumentengedrag”, voegde hij eraan toe.

Naast Lever VC wordt New School Foods ondersteund door Blue Horizon, Hatch, Good Startup, Alwyn Capital en Joyance Partners. Inmiddels is er 12 miljoen dollar opgehaald.

CNBC Producer Lisa Rizzolo heeft bijgedragen aan dit stuk.