Volgens de VN is de opiumteelt in Myanmar door geweld met 33 procent toegenomen
De opiumproductie in Myanmar is explosief gestegen sinds het leger de macht greep, en de papaverteelt is het afgelopen jaar met een derde gestegen doordat de uitroeiingsinspanningen vastliepen en een haperende economie meer mensen in de drugshandel duwde. Het rapport van de Verenigde Naties is donderdag gepubliceerd.
2022, het eerste volledige groeiseizoen sinds 2021. Nadat de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi de controle over het land had overgenomen, nam het gecultiveerde areaal van Myanmar met 33% toe tot 40.100 hectare (99.090 acres). Rapport van het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit.
“Economische, veiligheids- en bestuurlijke verstoringen na de militaire machtsovername in 2021. in februari kwamen ze samen, en boeren in afgelegen, vaak conflictgevoelige gebieden van de noordelijke Shan- en grensstaten hadden geen andere keuze dan terug te keren naar opiumgebruik’, zei het VN-bureau in een verklaring. regionale vertegenwoordiger Jeremy Douglas.
De totale waarde van de opiaateconomie van Myanmar varieert volgens schattingen van de VN van $ 660 miljard tot $ 2 miljard, afhankelijk van hoeveel lokaal werd verkocht en hoeveel ruwe opium werd verwerkt tot heroïne of andere drugs.
“Bijna alle heroïne die in Oost- en Zuidoost-Azië en Australië wordt gerapporteerd, is afkomstig uit Myanmar, dat na Afghanistan de op één na grootste producent ter wereld blijft”, zei Douglas. “Je kunt de twee op dit moment niet vergelijken omdat Afghanistan nog steeds veel meer produceert, maar de ontwikkeling in Myanmar mag niet worden afgewezen en heeft aandacht nodig omdat deze waarschijnlijk zal voortduren – het houdt rechtstreeks verband met de veiligheids- en economische situatie die we zien.” vandaag.” “.
Het zogenaamde Gouden Driehoekgebied, waar de grenzen van Myanmar, Laos en Thailand samenkomen, is van oudsher een belangrijk opiumproductiegebied met veel laboratoria die er heroïne van maken. Door decennia van politieke instabiliteit zijn de grensregio’s van Myanmar, ook bekend als Birma, grotendeels wetteloos en uitgebuit door drugsproducenten en -handelaars.
Het grootste deel van de opiumexport van Myanmar gaat naar China en Vietnam, terwijl heroïne naar veel landen in de regio gaat, zei Douglas.
“Het is het echt waard voor mensenhandelaars,” zei hij. “Zeer hoge winsten.”
De opiumteelt liep de afgelopen jaren terug tot het leger in 2021 de regering overnam.
Naar schatting is dat in 2020 de productie bereikte een dieptepunt van 400 ton (440 ton). In het rapport staat dat in 2021 iets verhoogd, en in 2022 het steeg tot 790 ton (870 ton).