De F1 heeft een opruiende brief naar de FIA ​​gestuurd naar aanleiding van de verklaring van Mohammed Ben Sulayem over de ‘opgeblazen £ 20 miljard’

de f1 heeft een opruiende brief naar de fia ​​gestuurd naar aanleiding van de verklaring van mohammed ben sulayem over de 'opgeblazen £ 20 miljard'

de f1 heeft een opruiende brief naar de fia ​​gestuurd naar aanleiding van de verklaring van mohammed ben sulayem over de 'opgeblazen £ 20 miljard'

Formule 1-bazen hebben FIA-president Mohammed Ben Sulayem beschuldigd van “onaanvaardbare” inmenging in de vermeende verkoop van de sport.

Na berichten over het bod van 20 miljard dollar (£ 16,3 miljard) van Saoedi-Arabië op de commerciële rechten van de F1, uitte Ben Sulayem op Twitter zijn bezorgdheid over de mogelijke gevolgen van een “opgeblazen” overname, zoals hogere ticketprijzen voor fans, als de nieuwe eigenaren probeerden te klauwen rug. hun investeringen.

Hij voegde eraan toe dat een potentiële F1-koper “een duidelijk, duurzaam plan moet hebben – niet alleen veel geld”.

Sky Sports-nieuws onthulde maandag dat zijn opmerkingen hoge F1-functionarissen boos hadden gemaakt, en nu hebben juridische bazen een waarschuwing aan de FIA ​​​​geschreven dat de berichten van Ben Sulayem “onze rechten op een onaanvaardbare manier belemmerden”.

In de brief die u voor het eerst meldde lucht nieuws, maar ook gezien Sky Sports-nieuws, Sacha Woodward Hill, General Counsel van de F1, en Renee Wilm, Chief Legal and Administrative Officer van Liberty Media Corporation, de controlerende aandeelhouder van de F1, beschuldigden de FIA, het bestuursorgaan van de motorsport, ervan haar bevoegdheden te overschrijden.

De brief is ook verspreid onder alle 10 F1-teams. Sky Sports-nieuws nam contact op met de FIA ​​voor een reactie, maar ontving geen reactie.

De opmerkingen van Ben Sulayem waren een reactie op een vorige week gepubliceerd rapport Bloomberg-nieuws dat het Saoedische staatsinvesteringsfonds in 2022 onderzocht 20 miljard

Noch de F1, noch het soevereine vermogensfonds van Saoedi-Arabië hebben commentaar geleverd op het rapport.

De brief waarschuwde de FIA ​​dat onder het 100-jarige contract “de Formule 1 het exclusieve recht heeft om de commerciële rechten van het FIA Formule 1 Wereldkampioenschap te gebruiken”.

“Bovendien heeft de FIA ​​ondubbelzinnig toegezegd niets te doen dat de eigendom, het beheer en/of de uitoefening van die rechten zou schaden.”

“Wij zijn van mening dat de commentaren die op de officiële sociale media van de FIA-president zijn gepubliceerd, deze rechten op een onaanvaardbare manier schenden.

Meer van Sky Sports:
Hamilton onthult dat hij vanaf zijn zesde racistisch werd misbruikt op school
Wolff: Mercedes wil Schumacher helpen om een ​​permanent F1-zitje terug te krijgen
Aston Martin: feedback van Alonso leidt tot radicaal 2023 auto verandert

De reactie op de opmerkingen van Ben Sulayem komt op een moment dat de spanning tussen de F-1 en het bestuursorgaan toeneemt.

In de brief van Woodward Hill en Wilm stond ook dat de opmerkingen van de FIA-president de suggestie impliceerden dat “elke potentiële koper van een Formule 1-bedrijf de FIA ​​moet raadplegen, onjuist is”.

Ze voegde eraan toe dat Ben Sulayem “overschreed”.[ped] De grenzen van de bevoegdheid van de FIA”, zeggende dat “iedere persoon of organisatie die commentaar levert op de waarde van een beursgenoteerde entiteit of haar dochterondernemingen, met name door te beweren of te suggereren dat ze daarbij over voorwetenschap beschikten, het risico loopt haar aandeelhouders en investeerders aanzienlijke schade toe te brengen . entiteit, om nog maar te zwijgen van de potentiële impact van ernstige regelgevende gevolgen”.

“Voor zover deze opmerkingen de waarde van Liberty Media Corporation schaden, kan de FIA ​​aansprakelijk worden gesteld.”

Gecontacteerd lucht nieuws, Een F1-woordvoerder weigerde commentaar te geven.

Na de laatste meningsverschillen zetten de F1-teams vraagtekens bij de positie van de FIA-president

Analyse van Craig Slater van Sky Sports News…

Voor 2023 seizoen is dit een groot conflict in de top van de sport.

De Formule 1 is eigendom van het Amerikaanse bedrijf Liberty Media en is beursgenoteerd. Als iemand uit de functie van FIA-president een opmerking maakt over wat de juiste waarde zou kunnen zijn, zou dat het bedrijf kunnen schaden.

Dit is slechts een van de vele problemen die niet alleen de F1 hebben geteisterd, maar ook sommige teams tijdens de ambtstermijn van Mohammed Ben Sulayem.

Ik heb met veel F1-teams gesproken en zij hadden verschillende opvattingen over wat er deze week is gebeurd.

Een hoge functionaris vertelde me dat er tussen veel teams discussies zijn over hoe lang Mohammed Ben Sulayem zijn werk kan blijven doen.

Er zijn vragen over zijn ambtstermijn, aangezien de (relatie) tussen het bestuursorgaan en de commerciële rechtenhouder, en daarmee de teams, steeds meer wordt verbroken.

Het is net zo goed een leiderschapsstijl als al het andere. Het kwam allemaal voort uit de onrust die sommigen in de sport voelden over een deal waarbij de FIA ​​(toen geleid door Max Mosley) de commerciële rechtenlease meer dan tien jaar geleden verkocht aan de 100 jaar oude organisatie die toen werd geleid door Bernie Ecclestone om de commerciële rechten te exploiteren.

Destijds werd aangenomen dat het te goedkoop was verhuurd, en sommige mensen zien Mohammed Ben Sulayem publiekelijk aangeven dat hij zich niet op zijn gemak voelt bij de regeling.

Dit zit behoorlijk diep en het is een historisch probleem waar het bestuursorgaan en de houder van commerciële rechten mee te maken hebben.