Een veelbelovende nieuwe Covid-pil heeft belangrijke voordelen ten opzichte van de Paxlovid-proef
Een fase 3-studie in China heeft uitgewezen dat een nieuwe antivirale pil voor Covid even effectief is als Paxlovid bij het beteugelen van milde tot matige ziekte bij mensen met een hoog risico op een ernstige ziekte.
De resultaten, woensdag gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, tonen aan dat de behandeling minder bijwerkingen had dan Paxlovid, een antiviraal middel voor risicopatiënten. Ongeveer 67% van de mensen die de experimentele pil, genaamd VV116, gebruikten, meldden bijwerkingen, vergeleken met 77% die Paxlovid gebruikten.
gerelateerd beleggingsnieuws
Zorgpromoties in 2023 ziet er goed uit en niet alleen omdat de sector een “veilige haven” is Christina Cheddar Berk 8 dagen geleden
Bovendien is de kans kleiner dat de nieuwe pillen dan Paxlovid onverwachte bijwerkingen veroorzaken als gevolg van interacties met andere geneesmiddelen, zoals bij slapeloosheid, toevallen of hoge bloeddruk.
“Je hebt een medicijn dat net zo goed lijkt te zijn als Paxlovid, maar minder ingewikkeld,” zei dr. Panagis Galiatsatos, universitair hoofddocent geneeskunde aan Johns Hopkins Medicine in Baltimore.
VV116 is vergelijkbaar met het antivirale remdesivir, dat door de Food and Drug Administration is goedgekeurd als een IV-infuus. Maar het team van het nieuwe medicijn – farmaceutische bedrijven Junshi Biosciences en Vigonvita Life Science – paste de formule aan zodat het lichaam het in pilvorm kon opnemen, zei Dr. Peter Gulick, een assistent-professor in de geneeskunde aan de Michigan State University. Gilead Sciences, dat remdesivir ontwikkelde, test een vergelijkbare orale versie van zijn medicijn.
Meer van NBC News:
Reisverpleegkundigen hebben tijdens Covid goedbetaalde banen aangenomen. Maar toen werd hun loon gekort, soms met de helft.
Nieuw onderzoek toont aan dat abortusbeperkingen het risico op zelfmoord kunnen verhogen bij vrouwen van 20-34 jaar
Lokale gezondheidsafdelingen werken aan het herstel van het vertrouwen door verkeerde informatie over vaccins te bestrijden
Gulick zei dat tot nu toe mensen die intraveneus remdesivir hebben gekregen, dagen of weken na de behandeling geen symptomen hebben gehad, zoals mensen die Paxlovid gebruiken.
In de VV116-studie namen meer dan 380 mensen het experimentele medicijn, terwijl een groep van vergelijkbare grootte Paxlovid gebruikte. Beide kuren duurden vijf dagen.
De mediane hersteltijd, gedefinieerd als de afwezigheid van Covid-symptomen gedurende twee opeenvolgende dagen, was vier dagen voor VV116-ontvangers en vijf dagen voor degenen die Paxlovid kregen. Na vier weken was ongeveer 98% van alle deelnemers hersteld en geen enkele had ernstige Covid ontwikkeld.
Studie co-auteur Ren Zhao, een professor aan de Shanghai Jiao Tong University School of Medicine, noemde de studie donderdag een “enorm succes” in een persbericht.
In termen van specifieke bijwerkingen zei ongeveer 26% van de deelnemers aan de studie die Paxlovid gebruikten, dat het hun smaak veranderde – waardoor voedsel zuur, zoet, bitter of metaalachtig smaakte – maar slechts 4% van de mensen die VV116 gebruikten, meldde het. Hoewel sommige mensen in beide groepen verhoogde triglyceriden hadden (vetten in het bloed die het risico op hartaandoeningen of beroertes kunnen verhogen), zag een kleiner deel van de patiënten in de VV116-groep dit effect: 11% vergeleken met 21% die Paxlovid gebruikten.